ABD, "aşı pasaportu" üzerinde çalışıyor
The Washington Post'un haberine göre ABD'de Biden yönetimi, insanların Covid-19'a karşı aşılandıklarını kanıtlamalarına yardımcı olacak, aşı pasaportları olarak tanımlanan kimlik bilgilerinin nasıl yönetileceğine dair planlar üzerinde çalışıyor. Aşı pasaportları, ücretsiz akıllı telefon uygulamalarında görüntülenebilecek veya yazdırılabilecek. Zira birçok şirket, insanların konserlere, etkinliklere katılmadan önce veya seyahate çıkmadan önce aşı bilgilerinin isteneceğini belirtiyor.
Bu da hükümetleri bu konuda adımlar atmaya teşvik ediyor. Yetkililer, 2 Mart'taki bir toplantıda, bu tür kimlik bilgileri için birleşik bir sistem organize etmenin oldukça karmaşık olacağını ve risklerin yüksek olduğunu söyledi. The Washington Post'un yayınladığı slaytta, etkisiz bir aşı kimlik bilgisi yaklaşımının, sağlık güvenliği önlemlerini düşürerek ekonomik iyileşmeyi yavaşlatabileceği ve halkın güvenini zayıflatabileceği ifadesi yer alıyor. Ücretsiz olması beklenen aşı pasaportlarının akıllı telefonlardaki uygulamalar üzerinden kullanabilecek, ancak akıllı telefona erişimi olmayanlar ise basılmış aşı pasaportları taşıyabilecek. Yine de söz aşı pasaportu konusunda temkinli olunması gerektiğinin de altı çiziliyor.
Çünkü yetkililer, sahte aşı pasaportu üretimini engellemek ve siber saldırıya maruz kalmayacak bir sistem geliştirmek istiyor. Bu da ekstra önlemler alınmasını gerektiriyor. Şu anda 17 farklı grup halihazırda kendi aşı pasaportu versiyonları üzerinde çalışıyor. New York eyaleti, IBM tarafından geliştirilen bir aşı pasaportunu kullanmaya başladı bile. Bu dijital sistem, aşılama durumunu veya Covid-19 test sonuçlarını gösterebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Avrupa Birliği de aşı pasaportu planlarını açıklamıştı.
Buna göre "dijital yeşil sertifika" olarak adlandırılan aşı pasaportunda kişilerin aşılama, Covid-19 testleri ve hastalığı geçirip geçirmediklerinin yer alacağı belirtiliyor. İspanya, Yunanistan ve Portekiz aşı pasaportunu desteklerken Belçika, Almanya, İsveç ve Danimarka aşıyı reddeden veya olmayanlara karşı ayrımcılık yapılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Aşı pasaportunun Komisyon tarafından onaylanması halinde haziran ayında faaliyete geçeceği söyleniyor.
Haber Sayfası